VORES KONCEPT

Tilberedningstips

Gennem mine mange år som fiskekone på Gl. Strand har jeg ofte rådgivet mine kunder med fisketips, således at de nemt og enkelt kan tilberede fiskeretter.

Til inspiration har jeg skrevet lidt om de væsentligste råd om tilberedning af fisk.

Torsk

Når man køber hele torsk, så skal øjnene være helt klare, gællerne i hovedet fine lyserøde,og holder man torsken på ryggen ved hovedet skal den være fast og ikke slap!

Hvis jeg skal jeg koge en hel torsk, så vil jeg skære den i 2-3 stykker og lægge den i en gryde med koldt vand, salt, hele peberkorn, laurbærblade el citronskiver. Torsken skal koge stille op , simre ved svag varme ca. 5 minutter. Derefter slukker man for komfuret og lader den stå og trække i vandet ca. 10min. Dette er alt efter hvor stor torsken er.

Torsk skåret i ca. 3 cm tykke skiver kan også tilberedes i en bradepande  og dampes med lidt vand og ovennævnte  krydderier, men dækkes til med sølvpapir. Torsken skal have ca. 20min ved 200 graders varme. Man kan bruge væden til sovs, og lad fisken trække med folie på.

Er man een eller to personer, kan man smelte lidt smør i en lille gryde (må ikke brunes) lægge en skive torsk/torskefilet ned med krydderier og dampe torsken i smør under låg på svag varme ca. 8-10 minutter. Det er hurtig og nem mad.

Når jeg bruger fileter af torsk, sej eller laks, så tager jeg altid nerve benene ud ved at skære en lille kile fra den tykke ende og ned til midten,

Vil man være helt sikker på at børnene ikke får små fiskeben, så giv dem altid fra halestykket - altså den tynde del.

Rødspætter

For hele rødspætter der ikke er flået, så skal øjnene være klare samt gællerne røde eller lyserøde  Køber man flåede rødspætter kan man med fordel klippe de små sideben af hele vejen rundt, så børn og andre ”ben forskrækkede”  ikke sidder med de små ben. Rødspætter foretrækker jeg stegt hele, vendt i mel eller grahamsmel med salt og peber, men HUSK rødspætter (og andet fisk man steger) skal altid svømme i fedtstof, så lad være med at spare på det ( evt bland smør og olie på panden).

Når fisken serveres, så læg den på et fad med køkkenrulle.

Rødspætter kan også steges med skind. Så skal de skrabes godt  på begge sider og derefter steges som beskrevet.Skrubber kan i øvrigt  tilberedes på samme måde som rødspætterne.

Skal man have meget sprøde rødspættefileter, så kom dem i en plastikpose med lidt hvedemel  og ryst i melet. Derefter vender jeg dem i æg og rasp salt & peber, steger dem i rapsolie (der er så varm at den syder om en tændstik), og lægger dem derefter også på et fedt sugende papir

Ål 

Når jeg steger ål, så vender jeg dem i hvedemel og/eller grahamsmel.  (Andre panerer dem i løg og rasp,men det syntes jeg bliver for fedt). Steg dem først i margarine ved god varme, tag dem af panden og smid fedtstoffet væk, smelt smør på en ren pande og lad dem stege færdigt stille, så får man ikke den meget fede ålesmag med.

Sild

Jeg fortrækker hele friske sild, der er helt blanke og med røde gæller. Jeg renser dem ved at bruge en saks, klipper hoved af og derefter halen af. Derefter klippes bugen dobbelt af fra halen, vend silden og klip rygfinnen af, hvorefter den skylles silden. Skal de steges vender jeg dem i rugmel, salt og peber.

Man kan selvfølgelig også bruge fileter. (Jeg lærte for mange år siden mine børn at spise sild, hvor jeg valgte at friturestege dem. Sild er rigtig sund og kan tilberedes på mange måder.